Buyer’s Guide


VAR PÅ MALLORCA SKALL JAG KÖPA?

Även fast många känner till Mallorca väl, är ofta den första frågan många köpare ställer sig - var på Mallorca ska jag köpa ett hus eller lägenhet? Mallorca kanske inte är en stor ö men erbjuder ändå varierande omgivningar från höga berg till sandstränder och från traditionell arkitektur till modernism liksom varierande väder och klimatförhållanden beroende var på ön man tittar. Just därför finns många överväganden att ta hänsyn till när man letar efter hus eller lägenhet på Mallorca. Skall du köpa i Palma, bergen, havsnära eller i en lugn by? Oavsett dina önskemål, har Mallorca något för alla!

BÄSTA PLATSERNA ATT KÖPA HUS OCH LÄGENHET PÅ MALLORCA

Palma/Bonanova/Bendinat

Många föredrar Palma med sin kosmopolitiska charm blandad med en gammaldags mysig atmosfär Palma ligger endast 12 minuter med bil från flygplatsen och direkt vid havet och har öns största marina. Gamla stan och Calatrava är fyllda med lokal kultur och historia. Santa Catalina (väster om Palma gamla stad) är mer ett bohemiskt område med många fantastiska kaféer, restauranger och barer. Områdena Portixol och Molinar ligger bara 2 km från stadens centrum och var tidigare små fiskebyar som nu har förvandlats till charmiga stadsdelar vid havet, perfekt om du föredrar lugn och ro.

Portals Nous/Costa den Blanes

Väster om Palma ligger avslappnade Portals Nous varifrån man bara på en kort promenad kommer till det mer glittrande Puerto Portals med sin berömda marina. Närheten till Palma medför också att Portals Nous har ett åretruntboende som skapar en personlig och gemytlig känsla under alla årets säsonger. Från Portals Nous kan man komma till två olika stränder, en belägen i en liten vik som heter Cala Bendinat och den större, mer välkända stranden, Cala Portals Nous. Cala Portals Nous ligger i anslutning till hamnen, där du hittar en marina full av vackra yachter och fina restauranger.

Andratx/Port de Andratx

Den sydvästra delen av ön har en härlig natur och där börjar också bergskedjan Tramuntana. Hamnen i Port de Andratx är liten men erbjuder många fantastiska restauranger, barer och butiker. Trots en viss modernisering under senare år har Port de Andratx behållit charmen och påfallande mycket av den fiskeby staden en gång var. På sommaren är hamnen livlig och full med liv och rörelse medan vintern är betydligt lugnare.

Soller/Port de Soller/Deia/Valldemossa

Vid foten av de magnifika Tramuntanabergen ligger Soller. På lördagar är det marknad i byn vilken lockar människor från hela ön. Torget mitt i byn som också är centrum av marknaden surrar av liv, kommers och upptåg under dessa dagar. Alldeles i närheten ligger konstnärsbyn Deia som är fantastiskt beläget i terrasserade sluttningar som stiger upp från det klara blå Medelhavet. Byns pittoreska placering med en imponerande bakgrund av Teixberget ger Deia en fascinerande inramning. Genom citronlundarna kan man vandra den skyltade vandringsleden ned till Cala Deia. Väl framme möts man av härligt turkost vatten och den vackra stenstranden vilken bjuder in till underbara bad.

Byn Valldemossa ligger vackert beläget högt uppe i bergen och är mest känt för sitt kloster, sina kullerstensgator, vackra gamla stenhus och underbara utsikt. Hit vallfärdar människor från hela världen för att möta historien om Chopin och njuta av lugnet och stadens fascinerande historia. Det var här Santa Catalina Tomas föddes i en anspråkslös familj och varje år firar Valldemossa och många andra platser på Mallorca stora ”fiestor” i hennes minne.

Pollensa/Port de Pollensa/Alcanada/Bonaire

Pollensa har lång tradition av turism och service. Det fantastiska landskapet och mångfalden av färger och ljus är några orsaker till att Pollensa kom att bli en favoritplats bland konstnärer att besöka och bosätta sig i. Även idag präglas byn av kultur och speciella konstnärskap. Som besökare möts man av många gallerier och typiska hantverksbutiker som Galerias Vicenç och Casa Maria, där traditionella familjekonstverk, textildesign och de speciella broderierna fortfarande vårdas.

Alcanada och Bonaire - är mindre och lugna områden i utkanten av den välkända Alcúdiabukten, på Mallorcas nordkust. Dessa områden erbjuder ett lugn men inom räckhåll finns fortfarande liv och rörelse, långa stränder och mysiga restauranger.

Vi på Nano Mundo Properties är fastighetsmäklare som har bott på Mallorca i många år och känner väl till ön. Vårt team av experter kan ge dig råd om vilket område på ön som passar dina behov bäst, hantera speciella önskemål och sist men inte minst förhålla oss till er uttalade budget.

View all properties for sale in Mallorca

VILKEN SORTS FASTIGHET PASSAR DIG BÄST?

Våra fastighetsmäklare på Mallorca har mångårig erfarenhet av Mallorca och kan hjälpa dig i valet kring vilken bostad som passar just er bäst! Hur går era tankar – skall ni spendera mycket tid på Mallorca – skall bostaden användas endast under sommarmånaderna – eller är det en tillflykt för aktiviteter och idrott eller en plats för familjen att koppla av? Efter att du tittat på olika objekt kommer du bli förvånad och säkert imponerad över mångfalden över de olika stilarna för hus och lägenheter som för närvarande finns på marknaden. Ibland kommer objekt i traditionell lantlig miljö ut på marknaden, så kallade fincas, som vanligtvis ligger i en gammal oliv- eller apelsinlund. Invändigt möts man ofta av inredning i modern stil och kanske en renovering i skandinavisk minimalistisk stil. Eller varför inte en takvåning i Palma belägen i något av de historiska distrikten inrymt i ett tidigare Mallorkinskt palats. Här möts ultramoderna inredningar med traditionell kalksten i en arkitektonisk bro som förbinder århundradena med varandra.

Det finns mycket att tänka på när du ska bestämma vilken fastighet du ska köpa på Mallorca. Det är viktigt att inte bara tänka på fastigheten i fråga utan hur du kommer att spendera din tid på ön.


VILKEN ÄR ER BUDGET?

Vi kommer att vara behjälpliga i era funderingar kring vilken budget som kan behövas för att förvärva ert drömboende på Mallorca.

Saker att beakta inför att ni skall planera er budget:

  • Köpprocessen (se nedan)
  • Löpande kostnader för fastigheten
  • Skattekonsekvenser i Spanien och i Sverige

Detta är bara några av de saker du bör tänka på, allas situation är olika och måste beaktas när du sätter upp just din budget. Våra fastighetsmäklare kommer gärna att vägleda dig i rätt riktning och visa dig lämpliga objekt inom din angivna budget.

HUR FÖRVÄRVAR MAN EN FASTIGHET PÅ MALLORCA?

Att köpa hus eller lägenhet på Mallorca är förhållandevis enkelt när du tar hjälp av en professionell fastighetsmäklare som Nano Mundo Properties. Då kan du även vara säker på att köpprocessen hanteras säkert och korrekt. Vårt erfarna team hanterar självklart förhandlingen mellan köpare och säljare som den juridiska process som skall genomgås samt hjälper också till med andra frågor under köpprocessen.

Det finns tre grundläggande stadier i köpprocessen:


1. Intentionsavtal och deposition

Köpare och säljare tecknar ett intentionsavtal och köparen betalar en mindre deposition för att visa på avsikten att fullfölja affären. Detta avtal bekräftar köparens och säljarens överenskommelse ofta med förbehåll för en fastighetsgenomgång och tar även bort fastigheten från marknaden. Under den överenskomna tidsperioden håller säljaren objektet reserverat för köparen som ges möjlighet att inhämta information om objektet, inhämta dokument från myndigheter och förbereda den finansiella transaktionen. Under denna tid arbetas det slutliga avtalet fram av respektive köpare och säljares advokater.


2. Optionsavtal och handpenning

När vår advokat har bekräftat fastighetens rättsliga ställning, upprättas och tecknas optionsavtal av köpare och säljare. Skulle några felaktigheter ha upptäckts kan köparen dra sig tillbaka och depositionsavgiften kommer att returneras. Är parterna fortfarande överens kommer köparen sedan att betala 10 % av den avtalade köpeskillingen i handpenning. Detta avtal är bindande för båda parter och om köparen drar sig tillbaka förlorar denna handpenningen.

3. Bindande avtal

Bindande avtal tecknas tillsammans med en spansk notarie på "Escritura Publica" där avtalet undertecknas av köpare och säljare eller deras respektive ombud. Efter avtalstecknande skall återstoden av köpeskillingen betalas varvid köparen tar fastigheten i besiktning. Vår advokat registrerar sedan köparen som ägare i fastighetsregistret samt även hos andra myndigheter.

Find your dream property

Contact Nano Mundo Properties for more information on how to find your dream property in Mallorca.

VILKA KOSTNADER KOMMER UTÖVER?

De övriga kostnaderna som ert fastighetsförvärv medför beror på köpeskillingens storlek och kan allmänt summeras som:


Överlåtelseskatt

Fastighetsköpare på Mallorca är skyldiga att betala en överlåtelseskatt på mellan 8 till 11% beroende på fastighetens pris. Denna skatt tas ej ut på nya fastigheter då istället en moms på 10% (IVA) utgår plus 1% stämpelavgift.


Notarieavgifter

Beroende på fastighetens pris i intervallet 1 till 1,5 %.

 

Advokatkostnader

Vanligen kring 1 % av köpeskillingen.

 


Avgift för bolån

Vanligen kostar upplägget ca 1% av lånebeloppet samt att det tillkommer skatt på ca 1,5 % av lånebeloppet.


Löpande support

Nano Mundo Properties har samarbetspartners som du behöver för att kunna genomföra ett köp. Dessa samarbetspartners finns inom områden som bostadslån och finansiering, advokater, inredningsarkitekter, byggare, arkitekter och försäkringsmäklare. Även tjänster för att sköta om fastigheten så som t.ex. städning, trädgårdsarbete, pooltjänster kan erbjudas via Nano Mundo Properties.

Efter bostadsköpet kommer Nano Mundo Properties finnas tillgängliga för hjälp på plats. Om så önskas kommer vår advokat att ordna med att ändra betalningar så de kommer i ditt namn rörande olika lokala avgifter och skatter. Med vår lokala kännedom och erfarenhet av Mallorca, kan Nano Mundo Properties hjälpa dig att hitta din perfekta bostad på Mallorca. Om du vill ha mer information eller vägledning, tveka inte att kontakta oss idag!